Ο Πητ Μοντριάν ( Piet Mondrian ) γεννήθηκε στην Ολλανδία τον Μάρτιο του 1872 και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους και θεωρητικούς τέχνης του 20ου αιώνα.

Το έργο του Broadway Boogie Woogie (1940-1943) θεωρείται σταθμός για την εξέλιξη και εγκαθίδρυση της αφηρημένης τέχνης. Αφηρημένη είναι η τέχνη η οποία δεν αναπαριστά πράγματα που είναι πραγματικά, όπως φιγούρες, τοπία και αντικείμενα. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν με ακανόνιστο τρόπο χρώματα, διαφορετικά σχήματα ή γραμμές για να ολοκληρώσουν ένα abstract έργο.

Ο Μοντριάν ονόμαζε τους πίνακές του συνθέσεις επειδή η  διάταξη εικόνων και σχημάτων ήταν σχεδιασμένη, μια εγκεφαλική κατασκευή . Χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο βασικά χρώματα όπως κίτρινο, μπλε, κόκκινο, λευκό, μαύρο και γκρι.

Ήταν ιδρυτής του κινήματος του νεοπλαστικισμού ( De  Stijl ) μαζί με τον Theo van Doesburg.

Το έργο αυτό είναι μια αποτύπωση της πίεσης που ασκεί η σύγχρονη ζωή. Επηρεασμένος από το αναπτυσσόμενο τοπίο της Νέας Υόρκης, θα έλεγε κανείς πως θυμίζει ένα δίκτυο της σύγχρονης κοινωνίας στην μεγαλούπολη. Δεν αποτυπώνεται ένα ειδυλλιακό τοπίο χαλαρότητας, είναι μια εικόνα που μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα stress. Μια εικόνα ζωηρή, κάτι που μας αποκαλύπτει ο καλλιτέχνης ήδη από τον τίτλο. Το Boogie Woogie είναι ένα είδος αφροαμερικάνικης τζαζ.

Βλέποντας κανείς το έργο του Μοντριάν παραπέμπεται στην εικόνα μιας πόλης, ενός οδικού δικτύου, πληθώρα κτιρίων, την κάτοψη της πόλης της Νέας Υόρκης.

 

Γράφει η Ζαχαροπούλου Άλκηστις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *