Πηγή: www.thoughtco.com

Άραγε, θα μπορούσε η αυτοπροσωπογραφία να υποδηλώνει κατάχρηση των λεπτών συνόρων ανάμεσα στην αγάπη για τον εαυτό μας και την εμμονή μας με αυτόν; Είναι πραγματικά τόσο βαθύ ή είναι απλώς μια φιλική υπενθύμιση πως δεν αφορούν όλα κάποιον άλλον;
Ίσως να λειτουργεί ως συνεδρία ψυχοθεραπείας στη διαδικασία της αυτο-βελτίωσης κι όχι σαν φιλική προς τον εγωισμό κίνηση, που οδηγεί σε μια ναρκισσιστική συμπεριφορά. Το να έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, ήταν πάντοτε δύσκολο, όμως κάποιοι καλλιτέχνες το έχουν καταφέρει πολλές φορές μέσω των αυτο-πορτρέτων τους, όπως ο Γκωγκέν, του οποίου τα έργα εκτίθενται στην πρώτη έκθεση που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στα πορτρέτα του, στη National Gallery of London σε συνεργασία με τη National Gallery of Canada.

 Η The Project gallery στην Αθήνα, στην κατεύθυνση αυτού του περίπλοκου και συναρπαστικού θέματος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Unusual self-portraits” που περιλαμβάνει έργα από 31 Έλληνες καλλιτέχνες, κατά συνέπεια 31 διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πηγή: www.royalacademy.org.uk

Παράλληλα η Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, μας συστήνει τα πορτρέτα του Lucian Freud. Όμως τι είναι αυτό που αναζητάει το κοινό; Θέλει να δει απλά πως φαίνεται το πρόσωπο κάποιου πανω σε καμβά ή έχει την ακόρεστη επιθυμία να ρίξει μια κλεφτή ματιά στην ψυχή του; Όπως και να έχει, η τέχνη ήταν και είναι η θεραπεία της δικής μας ψυχής και είμαστε εδώ για περισσότερες ενδιαφέρουσες εκθέσεις και περισσότερη τροφή για σκέψη..

Χριστίνα ΤζεζαΪρι