Βίβλος – Αλλιώς από τη Μάρθα Τσιάρα

«Quest for the holy Grail – Το ιερό αντικείμενο» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε στην The Project Gallery σε επιμέλεια του Νίκου Γιαβρόπουλου και καλλιτεχνική διεύθυνση Αλέξανδρου Μαγκανιώτη.

Ο επιμελητής θέτει το ερώτημα: Τι είναι αυτό που συνδέει τον Γιόζεφ Μπόις με το έργο του «Πώς να εξηγήσεις τη ζωγραφική σε έναν νεκρό λαγό», τον Μιχαήλ Αγγελο με τη γέννηση του κόσμου στην Cappella Sistina και τον προϊστορικό άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμά του στο σπήλαιο Lascaux; Η απάντηση που δίνει είναι: η τελετουργική, μυστικιστική πράξη με την οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα για την εξήγηση του κόσμου.

Με αυτό τον τρόπο ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην αφετηρία του, αυτή δηλαδή του μάγου-ιερέα, ενδιάμεσου μεταξύ θνητών και θείου και κατασκευάζει λατρευτικά αντικείμενα άλλοτε για να εξευμενίσει και άλλοτε για να μεσολαβήσει με τον κόσμο των θεών. Ετσι και οι καλλιτέχνες της έκθεσης κατασκεύασαν τα δικά τους «ιερά αντικείμενα» που αποτελούν τη δική τους ερμηνεία του κόσμου.


Info: Μέχρι 4 Μαΐου, πλ. Θεάτρου 14, τηλ. 213-0436954.


Πηγή efsyn.gr