Πηγή: costis.gr

Αναφέροντας το όνομα Κωστής ή αλλιώς, C o s t i s, αναμφίβολα σου επιτρέπεται να νιώσεις υπερηφάνεια, αφού εκπροσωπεί διεθνώς την Ελλάδα ως εικαστικός και ποιητής, λαμβάνοντας μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής με μεγάλη επιτυχία, ενώ παράλληλα μας χαρίζει βιβλία και ποιητικές συλλογές εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 1950 και την περίοδο 1968-1972 σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα μετέβει στη Γαλλία όπου σπούδασε στο τμήμα της Φιλοσοφίας του «Paris VIII» Εικαστικές & Οπτικοακουστικές Τέχνες και Φιλοσοφία. Την περίοδο 1972-1976, όμως, διέκοψε στο επίπεδο «Doctorat d’état» με τον J. F. Lyotard. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο διετέλεσε Σύμβουλος Εκπαίδευσης αλλά και Επίτιμος Εντεταλμένος Καθηγητής. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του, ο Κωστής, έκανε τα πρώτα του βήματα σαν καλλιτέχνης και στον χώρο της ποίησης.

Την περίοδο της δικτατορίας ή κατά τον Ισπανικό όρο «χούντας», ο Κωστής μετακόμισε για κάποια χρόνια στο Παρίσι, αφού στη στυγνή πολιτική του εκφυλισμού και της δουλείας οι απόψεις και η ιδεολογία του θεωρούνταν ακραίες και νεοτεριστικές. Εκεί, συνέχισε να αποτυπώνει τις ιδέες του με απόλυτα λογική προσέγγιση εκφράζοντας μέσα από τα έργα τέχνης του, την ανάγκη κάθε ζωτικά ενεργού όντος για αυτοτέλεια και ολοκληρωτική χειραφέτηση.


Πηγή: costis.gr

Κάποιοι θα έλεγαν πως στο να εκπροσωπήσει ο Κωστής το επαναστατικό πνεύμα-κίνημα στην καριέρα του, συντέλεσε η έννοια της τυχαιότητας, γνωρίζοντάς τον όμως λίγο καλύτερα, αντιλαμβάνεσαι ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να βρέθηκε σε αυτή τη θέση λόγω των σταθερών μοτίβων της φύσης του, που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, δεν είναι μεταβλητά και δεν θα μπορούσαν να είναι μόνο αποτέλεσμα της τύχης. Τα πολιτικά γεγονότα τα οποία βίωσε, αναζωπύρωσαν τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του καλλιτέχνη όπου σε νεαρή ηλικία εξέδωσε δυο περιοδικά λόγου και τέχνης, βιβλία και ποιητικές συλλογές, δοκίμια, άρθρα και έλαβε μέρος σε πολλά συμπόσια συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία μέχρι σήμερα. Το φάσμα δημιουργικότητας του Κωστή επεκτείνεται και στην έβδομη τέχνη αφού έχει σκηνοθετήσει την μεγάλου μήκους ταινία «Saga of a City» (1976) οπου προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου στο Παρίσι.

Το 1969 γίνονται γνωστά τα άκρως στοχαστικά έργα του με την φιγούρα του «Τρελού», τη σειρά με τα κόκκινα κεφάλια και τις μολυβένιες μάσκες, εμπνευσμένα όλα από την θέση του ανθρώπου στην κοινωνία αλλά και αντίστροφα. Τις επόμενες δεκαετίες, αφού έχει εξερευνήσει αρκετά τις πτυχές του εαυτού του και των γύρω του, τα έργα του τείνουν σε μια περισσότερο αφαιρετική διάθεση και καταφεύγει στην Οπτική Ποίηση ως μέσο εκφραστικότητας με τα έργα του «Σιωπή. Το ποίημα βρίσκεται  πάνω στην ταινία.» 1976, «3=1» 1978 και «Neo-Neo» 1979. Το 1983 ηταν η χρονιά που ο Κωστής εισήγαγε την έννοια της “υπαλλαγής” στα έργα του και με τη σειρά κολλάζ «Mediassemblages» παίζει με τις έννοιες και τα χρώματα, όπου μεταξύ τους υπάρχει συγκρουσιακή σχέση. Το 1985, αφού έχει μελετήσει εξονυχιστικά την αλληλεπίδραση του χρώματος και της εννοιολογίας, αρχίζει την ενασχόληση του με το έργο «Ρευστότητα στερεοποιημένη». Από το 1986 μέχρι σήμερα, την προσοχή του έχει κερδίσει ο κεραυνός, αυτή η φυσική έκφραση ηλεκτρικής εκκένωσης που μοιάζει,τελικά, με τον ίδιο τον Κωστή, αφού και τα δύο αυτά φαινόμενα ακολουθούν σαν φυσική διαδικασία την αποφόρτιση και τα αποτελέσματα είναι άξια θαυμασμού.


Πηγή: costis.gr

Το 1989, παρουσιάζει το έργο του, την εγκατάσταση με τίτλο «O Λαβύρινθος», ένα έργο αφιερωμένο στη Γαλλική Επανάσταση που κόσμησε το Γαλλικό Ινστιντούτο Αθηνών, ενδιαφερόμενος πια για τη συμβολή της ανθρώπινης παρουσίας στα έργα και αναπτύσσοντας το θέμα αυτό, το 1990, η εγκατάσταση με τίτλο «No man’s land» κλέβει τις εντυπώσεις. Η Τέχνη, η Τεχνολογία, η Ποίηση και οι Νέες Τεχνολογίες είναι θέματα που αγαπά και αποζητά να διερευνά ο καλλιτέχνης, ερεθίζοντας έτσι τις αισθήσεις τόσο του ίδιου όσο και του κοινού του.

Στα χρόνια αυτά, έχει πραγματοποιήσει 30 ατομικές εκθέσεις σε Αίθουσες Τέχνης και Μουσεία στην Ευρώπη και έχει στο ενεργητικό του συμμετοχές σε πάνω από 100 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις. Έργα του κοσμούν Μουσεία και Ιδιωτικές Συλλογές σε Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και αλλού.


Πηγή: costis.gr

Ο πρωτοποριακός αυτός κύριος, που όλοι γνωρίζουν με το μικρό του όνομα, έχει καταφέρει να μαγνητίσει και να εμπνεύσει τον καθένα μας, μέσα από τις πολλές και διαφορετικές προσωπικές του αναζητήσεις, που είχαμε την τύχη να μοιραστεί μαζί μας. Οι προβληματισμοί και η παρατηρητικότητά του, η συνεχείς αναζήτηση απαντήσεων στα «γιατί» και τα «πώς» και το αδιαμφισβήτητα πηγαίο ταλέντο του, μας χάρισαν εκπληκτικά έργα και μας ώθησαν στην ενδοσκόπηση και την πνευματική περιπλάνηση ως μονάδες αλλά και ως σύνολο. ‘Ολα αυτά, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε, αυτό που έχει γράψει και ίδιος στο βιβλίο του ποίησης και σχεδίων «Αποσπάσματα 1967-1973» (εκδ.Λ.Γιοβάνη, Φεβρ.1974), αναφερόμενος στον αναγνώστη, “προσοχή, σε θεωρώ ποιητή των πάντων”.

Χριστίνα ΤζεζαΪρι