«Quest for the Holy Grail»

Το ιερό αντικείμενο

Διάρκεια: 13/4 – 4/5/2019

Η The Project Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Quest for the holy Grail – Το ιερό αντικείμενο» σε επιμέλεια του Νίκου Γιαβρόπουλου και καλλιτεχνική διεύθυνση Αλέξανδρου Μαγκανιώτη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, από τις 19:00 έως τις 23:30 στην The Project Gallery,στην Πλατεία Θεάτρου 14, Αθήνα.

Επίσης την βραδιά των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί performance στις 21:30 από την Έλλη Γρίβα + video art από τον Φάνη Λογοθέτη.

H έκθεση θα είναι ανοικτή από Τρίτη έως Παρασκευή 11:30-18:00 και Σάββατο 12:00-16:00 μέχρι και το Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, με ελεύθερη είσοδο.

Κλειστή θα παραμείνει λόγω Πάσχα στις ημερομηνίες 25/04 έως και την 1/5/2019

Ο επιμελητής θέτει το ερώτημα: τι είναι αυτό που συνδέει τον Γιόζεφ Μπόις με το έργο του «Πώς να εξηγήσεις τη ζωγραφική σε έναν νεκρό λαγό», τον Μιχαήλ Άγγελο με τη γέννηση του κόσμου στην Cappella Sistina και τον προϊστορικό άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμα του στο σπήλαιο Lascaux; η απάντησή που δίνει είναι: η τελετουργική, μυστικιστική πράξη με τη οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα για την εξήγηση του κόσμου.

Με αυτό τον τρόπο ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην αφετηρία του, αυτή δηλαδή του μάγου-ιερέα, ενδιάμεσου μεταξύ θνητών και θείου, όπου κατασκευάζει λατρευτικά αντικείμενα άλλοτε για να εξευμενίσει και άλλοτε για να μεσολαβήσει με τον κόσμο των θεών.

Ο επιμελητής καλεί τους καλλιτέχνες να κατασκευάσουν τα δικά τους «Holy Grail» και να δημιουργήσουν ˗ μέσα από τα έργα τους ˗ την δική τους αφήγηση για την ερμηνεία του κόσμου.

Η έκθεση εμπεριέχει έργα που διαπραγματεύονται μεταξύ άλλων, σχέσεις-δίπολα όπως:

· Καλλιτέχνης – Μάγος / Ιερέας

· Έργο τέχνης – Λατρευτικό αντικείμενο

· Τέχνη – Προπαγάνδα

· Θείο – Βεβήλωση

· Αγιότητα – Δωροδοκία

· Ιερό – Βλασφημία

· Βανδαλισμός – Δεισιδαιμονία

· Εικονοποιία – Λατρεία μέσο επανάληψης.

· Ανθρώπινο σώμα – Φετίχ

Αποτέλεσμα, η συνύπαρξη ετερόκλιτων εικαστικών έργων, performance, καλλιτεχνικών βίντεο, έτοιμων αντικειμένων, βιωματικών αφηγήσεων, με κοινό παρονομαστή την ασαφή σχέση μεταξύ δημιουργού και έργου, μια ασάφεια που προκαλεί τον επισκέπτη να μεταφράσει με προσωπικά κριτήρια τα όρια μεταξύ αντικειμένου λατρείας και ευτέλειας.

Στην έκθεση συμμετέχουν 36 καλλιτέχνες & ομάδες καλλιτεχνών:

Αθανασιάδης Ιάσων, Αλεξανδρίδης Γιώργος, Βασιλόπουλος Λεωνίδας, Βοσκοπούλου Αγγελίνα, Βούσσουρας Αντρέας, Γεωργακόπουλος Δημήτρης, Γιαβρόπουλος Νίκος, Γρίβα Έλλη – Λογοθέτης Φάνης, Δημοπούλου Βάλια – Μακρόπουλος Γιώργος, Ζολωτάκης Απόστολος, Heard Sally, Ιγγλέση Μάριον, Καββαθά Αντιγόνη, Καραλής Μπάμπης, Καρδάσης Γιάννης, Κοκκίνη Μαρία, Λυντζέρης Γιώργος, Μαγκανιά Ντιάννα, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μανέτα Άννα, Μεράντζας Δημήτρης, Moore Nicholas, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπονάτσου Ισμήνη, Μυλωνά Ελένη, Παπαδήμα Άρτεμις, Πετρανάκη Άντα, Ποντικάκης Μάνος, Πουλαντζά Νατάσσα, Ρουπίνας Άρης, Σκούρτης Άγγελος, Σπανουδάκη Αννέττα, Σταυράκη Μαργαρίτα, Στοΐδης Άρις, Τσιάρα Μάρθα και η συνεργατική πλατφόρμα viewCAD από το Τ.Ε.Ι.-Δυτικής Μακεδονίας (Δρ Π. Κυράτσης, Δρ Ν. Ευκολίδης, Αθ. Μανάβης με τους φοιτητές: Μηνάογλου Πρόδρομος, Πλάκα Κυριακή, Φιρτικίδης Λάζαρος, Αουφχάιμερ Ορέστης) –σε συνέργεια με τους εικαστικούς: Κοντοσφύρη Χάρη από Τ.Ε.ΕΤ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Ναϊπλή Δημήτρη .

STILL ALIVE

Η The project gallery, στην Πλατεία Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας ξεκινάει με την έκθεση Still Alive. 52 εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν συνθέσεις τολμηρές και πρωτότυπες, μας καλούν να αναστοχαστούμε πάνω σε πρωταρχικές έννοιες, μας οδηγούν σε μια διαδρομή, σ’ ένα εικαστικό περιβάλλον υποβλητικό και πολυεπίπεδο, με αφετηρία τη νεκροκεφαλή – ένα εμβληματικό θέμα που διατρέχει την ιστορία της τέχνης: από τις γλυπτικές διακοσμήσεις των γοτθικών ναών και τις νεκρές φύσεις (vanitas) του 17ου αιώνα έως την καλυμμένη με διαμάντια νεκροκεφαλή του Damien Hirst.
Σύμβολο αρχετυπικό και μυστικιστικό, παγανιστικό και χριστιανικό, το μοτίβο της νεκροκεφαλής εντοπίζεται στην τέχνη διαφορετικών περιόδων και πολιτισμών, ως μνημονική υπόμνηση του κύκλου της ζωής και της θνητότητας, της ματαιότητας και της φθαρτότητας, του εφήμερου των επίγειων ηδονών και των απολαύσεων, της μελαγχολίας και της μετάνοιας, του αρχέγονου φόβου μιας αναπόδραστης μοίρας και μιας επερχόμενης τελικής κρίσης. Ταυτόχρονα, η νεκροκεφαλή αναδύεται στον σύγχρονο κόσμο, ως ένα ισχυρό οπτικό σύμβολο, αποφορτισμένο, τις περισσότερες φορές, από τις αλληγορικές προεκτάσεις, τις ηθικές νοηματοδοτήσεις και τις θρησκευτικές παραμέτρους, γίνεται μια δημοφιλής και «ελκυστική» εικόνα που εμφανίζεται από τον κόσμο της μόδας, της διακόσμησης και της διαφήμισης μέχρι την pop και την κουλτούρα των νέων. Άλλοτε πάλι, έρχεται να εικονοποιήσει τη βία και τη φρίκη, αλλά και την κατάδυση σε σκοτεινές και αχαρτογράφητες περιοχές του άγνωστου και του μεταφυσικού.
Για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες εικαστικούς στην έκθεση Still Alive, η νεκροκεφαλή συνιστά αγαπητό θέμα, σε συνθέσεις όπου τα συμβολικά στοιχεία συνδυάζονται με τις αισθητικές αξίες, η κριτική ματιά με την ανατρεπτική προσέγγιση, τις αναφορές στην ιστορία της τέχνης και τη σύγχρονη πραγματικότητα, σε συνθέσεις, εξαιρετικά ποικίλες ως προς το ύφος, την τεχνοτροπία, τη διαφορετική ευαισθησία και την αισθητική που προκρίνουν.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Γιώργος Αλεξανδρίδης Giorgos Alexandridis, Άγγελος Αντωνόπουλος Aggelos Antonopoulos, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου Annita Argiroiliopoulou, Μιχάλης Αρφαράς, Ανδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος Nikos Giavropoulos, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος Leonidas Giannakopoulos, Κορνήλιος Γραμμένος Kornelios Grammenos, Capten (Χρήστος Κωτσούλας) Chris Capten, Λυδία Δαμπασίνα Lydia Dambassina, Χαράλαμπος Δερμάτης Charalampos Dermatis, Αλέξανδρος Δημητριάδης Alexandros Dimitriadis, Αστέρης Δημητρίου Asterios Dimitriou, Χριστόφορος Δουλγέρης Chris Doulgeris, Δήμητρα Εξάρχοu Dimitra Exarchou, Στέφανος Επιτρόπου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος Theodoros Zafeiropoulos, Βασίλης Ζωγράφος Vasilis Zografos, Willem Harbers, Σταμάτης Θεοχάρης Stamatis Theoharis, Μάριον Ιγγλέση Marion Inglessi, Αντιγόνη Καββαθά Antigoni Kavvatha, Ιορδάνης Καλημεράκης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος Mitsos Karlaftopoulos, Άρης Κατσιλάκης, Χρήστος Κούντουρας, Αντώνης Κωνσταντινίδης, Θοδωρής Λάλος, Χρήστος Λάσκαρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης Alexandros Maganiotis studio, Δημήτρης Μεράντζας, Μανώλης Μπαμπούσης Manolis Baboussis, Σπύρος Μπάνος Spiros Banos, Νικόλας Μπλιάτκας Nikolas Bliatkas, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος Antonis Papadopoulos, Αλίκη Παππά Aliki Pappa, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά Natassa Poulantza, Ιφιγένεια Σδούκου Ifigeneia Sdoukou, Βασίλης Σελιμάς Vasilis Selimas, Νίκος Σεπετζόγλου Nikos Sepetzoglou, Μίλτος Σκούρας, Δημήτρης Τάταρης Dimitris Tataris, Νίκος Τρανός Nikos Tranos, Θεοδώρα Τσιάτσιου Theodora Tsiatsiou, Γιώργος Τσεριώνης Tserionis Giorgos, Κώστας Τσώλης Kostas Tsolis, Μάριος Φούρναρης Mario Fournaris, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης Dionisis Christofilogiannis, Έλλη Χρυσίδου Elli Chrysidou.

Επιμελητές:
Γιάννης Μπόλης
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης

Διάρκεια Έκθεσης:
16-02-2019 έως 30-03-2019
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή: 11:00-18:00
Σάββατο: 12:00-16:00